Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oslavy 120 let od založení SDH Střížovice, 17. června 2017

Dne 17. června 2017 jsme si připomenuli 120. výročí od založení našeho sboru. Tomuto dni předcházely pilné přípravy, ale hlavně jsme finišovali s dokončovacími pracemi na hasičské zbrojnici. Ta prošla celkovou rekonstrukcí, která započala v létě 2013. Během necelých čtyř let se změnila k nepoznání, především díky pár lidem, kteří zde zcela zdarma trávili řady víkendů. Samozřejmě nesmím zapomenout na naši obec, v čele se starostou panem Jiřím Fejfarem, která finančně nesla tíhu přestavby. Naštěstí se podařilo sehnat i řadu sponzorů, kteří se buď finančně, nebo materiálně podíleli na této stavbě. Jmenovitě to byli Jaromír Šmolík a Roman Žížek -  Vratové systémy, Stavební firma Václav Kule Želčany, Serw Starý Plzenec, Elektro Jaroslav Česal, Tesařství Stanislav Šesták, Zámečnictví Jaroslav Hrubý, Elektro Pavel Hajžman a Stav Produkt -  Ing. Václav Hrubý. Všem výše jmenovaným patří náš dík. Při rekonstrukci odpracovali naši členové a kamarádi celkem 4310 hodin. V dnešní uspěchané době jsem velice rád, že se zde scházela parta lidí, která nemyslí jen na sebe, ale snaží se něco odvést i ve prospěch svých spoluobčanů a společnosti. Velký dík patří br. Jaromíru Šmolíkovi, na jehož bedrech ležela převážná část zednických prací. Samozřejmě musím poděkovat našim manželkám a rodinným příslušníkům, za jejich pochopení a podporu, bez které bychom nemohli řádně fungovat.

Tolik ve zkratce k přestavbě hasičské zbrojnice a vraťme se k samotným oslavám. Ty proběhly trochu jinak nežli v předešlých letech. Vypustili jsme páteční slavnostní valnou hromadu, která se uskuteční 16. prosince 2017. Vše bylo připravováno tak, abychom se mohli všichni sejít v sobotu ráno v 10 hodin k slavnostnímu otevření hasičské zbrojnice. Na tento slavnostní akt přichystaly naše sestry a maminky našich mladých hasičů občerstvení. Okolo desáté hodiny už zde byla přítomna celá řada hostí. Jmenovitě to byli: Ředitel HZS Plzeňského kraje brig. gen. Ing. František Pavlas, starosta OSH Pj a náměstek starosty KSH Plzeňského kraje br. Josef Černý, náměstek starosty OSH Pj br. Václav Sýkora, starosta 11. okrsku blovického br. Miroslav Synáč a kamarádi hasiči z Blovic, Ždírce, Přeštic, Zdemyslic, Jarova, Netunic, Chudenic, Chocenic, Nepomuku a Stodu. Po slavnostním projevu starosty obce Střížovice pana Jiřího Fejfara a starosty SDH Střížovice Vladimíra Plice si vzal slovo pan farář Peter Hermanovský z Prusín, který naší zbrojnici požehnal, jakož i všem přítomným. A po slavnostním přestřižení pásky už si všichni mohli prohlédnout budovu rekonstruované zbrojnice, v níž byla připravena i malá výstava o historii našeho sboru. S potěšením musím konstatovat, že na tuto prohlídku dorazila celá řada střížovických občanů. Rád jsem naslouchal jejich rozhovorům a vzpomínkám nad vystavenými fotografiemi a historickými zápisy od založení sboru.

oslavy_120_let_sdh_strizovice_046.jpgoslavy_120_let_sdh_strizovice_062.jpg

Po samotné prohlídce se mohli všichni posilnit na slavnostní průvod, který byl připraven na 13. hodinu. V tento čas se seřadilo celkem 10 historických praporů, všichni přítomní hasiči a hosté. Poté za hudebního doprovodu kapely Plzeňská sedma se všichni odebrali směrem k pomníku Padlých za první světové války, kde naši členové položili věnec a muzikanti zahráli českou státní hymnu. Po tomto aktu pokračoval průvod směrem k louce u místního hřbitova, kde oslavy pokračovaly podle předem připraveného harmonogramu. Prvním bodem bylo slavnostní dekorování přítomných praporů. Ty dekoroval starosta místních hasičů, když každému z nich připnul stuhu, v upomínku na tento den. Následně se přítomným prezentovaly naše děti ukázkou štafety CTIF, štafety požárních dvojic a na závěr i požárním útokem. Po nich si připravily ukázku děti z SDH Kralovice. Byla to ukázka reálného zásahu při požáru domu. Vše však předvedly děti ve věku tří let. Následovaly další ukázky - sekyrkové cvičení z roku 1928, které nám předvedli hasiči a hasičky ze Zdemyslic, ukázka hašení koňskou stříkačkou z roku 1931 vrčeňských hasičů. Z modernějších věcí předvedli profesionální hasiči z Nepomuku a dobrovolní z Blovic vyproštění osob z havarovaných automobilů a na závěr předvedli členové naší jednotky hašení hořícího automobilu za pomoci vysokotlaku. Po celé odpoledne si mohli všichni přítomní prohlédnout spoustu vystavené techniky a automobily. Dále byl k vidění policejní Passat, policejní motorka a Transporter dopravní služby Policie ČR. Pro děti fungoval zdarma velký skákací hrad a pro všechny byl ještě připraven zakuřovací stan od HZS Plzeňského kraje. Nakonec se vydařilo i počasí, takže spousta lidí s námi vydržela až do pozdních večerních hodin, kdy byla celodenní akce ukončena.

oslavy_120_let_sdh_strizovice_113.jpg

cimg2001.jpgcimg2013.jpgcimg1970.jpgcimg2046.jpg

Na samém závěru mi znovu dovolte, abych ještě jednou poděkoval všem sponzorům. Velký dík patří obci Střížovice za finanční podporu těchto oslav. Samozřejmě děkuji všem našim členkám, členům a maminkám našich dětí za pomoc s přípravou.

CELÁ FOTOGALERIE

Za výbor SDH Střížovice Vladimír Plic

 
 



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Statistiky

Online: 8
Celkem: 616028
Měsíc: 12519
Den: 458