Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slavnostní odhalení pamětní desky obětem holokaustu

V letošním roce si připomínáme smutné výročí 80 let, kdy z naší obce byly v roce 1942 transportováni židovští spoluobčané do polského ghetta Izbica, ze kterého se již nevrátili. Obec Střížovice a naše SDH společně uspořádalo 7. května pietní akci k uctění památky obětem holokaustu a světových válek.

Přípravy samozřejmě neprobíhali pouze v samotný den, bylo potřeba zajistit mnoho věcí, na kterých se podílela nemalá řada členů a členek našeho SDH. Konečně v sobotu 7. května se ve 13 hodin se před obecním úřadem sešlo mnoho spoluobčanů, členů a členek našeho sboru a opravdu vzácní hosté, a to náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast dopravy Ing. Pavel Čížek, předseda židovské obce v Plzni Jiří Löwy, farář diecéze plzeňské P. Ing. ThLic. Peter Hermanovský. Slavnostní průvod se od parkoviště před obecní hospodou přesunul k pomníku padlým, kde byly položeny věnce a květiny, dále se průvod přemístil k číslu popisnému 65, kde bydlela rodina Adlerových.

Jako první se slova ujal starosta obce Vladimír Plic a seznámil přítomné s osudem celé rodiny Adlerových a s dobou ve které rodina žila. Posléze starosta obce společně s předsedou židovské obce odhalili pamětní desku, pan Löwy pronesl pár slov a modlitbu za zemřelé v hebrejštině. Dále se slova ujal náměstek hejtmana pan Ing. Čížek, který pozdravil přítomné a promluvil o obětech holokaustu a obou světových válek.

Následně se slova ujal starosta obce, poděkoval všem řečníkům, následně pokračoval v programu tohoto slavnostního dne, a to představením nového dopravního automobilu DA-L1Z značky FIAT pro naši výjezdovou jednotku, který byl pořízen za finanční podpory ministerstva vnitra a Plzeňského kraje. Následovalo předání klíčků od nového vozu veliteli výjezdové jednotky Luboši Hajšmanovi. Pan farář Hermanovský pronesl velmi pěknou řeč, jeden z mladých hasičů přednesl modlitbu hasiče a následně pan farář za pomoci mladých hasičů provedl křest nového dopravního automobilu.

Po prohlédnutí automobilu se účastníci odebrali do místního obecního sálu, kde na všechny čekalo bohaté občerstvení a raut o který se postaraly členky z řad našeho sboru.

Děkujeme všem za hojnou účast a za uctění památky.

FOTKY

 
 



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Statistiky

Online: 11
Celkem: 616143
Měsíc: 12556
Den: 522