Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČINNOST JSDHO STŘÍŽOVICE V LETECH 2011 - 2019

ROK 2011

28. března před půl druhou odpoledne byl nahlášen požár lesa mezi obcemi Seč a Únětice. Při příjezdu na místo zásahu, jednotky zjistily, že hoří porost s malými stromky a suchá tráva o rozloze 150 x 100 metrů a velitel zásahu si povolal další cisternu. Místo bylo pro požární vozidla nepřístupné, proto bylo použito větší množství hadic. Cisterny jezdily pro vodu až do Blovic, neboť vodní zdroje v Úněticích a Seči nefungovaly. Díky rychlému zásahu nedošlo k dalšímu rozšíření požáru. Lokalizován byl asi po 40 minutách a zlikvidován po 16 hodině. Při tomto požáru zasahovaly jednotky HZS Nepomuk, SDH Blovice a Střížovice ve složení 1+6.

20. srpna nám byl v 15:30 nám operačním důstojník vyhlášen poplach a byli jsme povoláni k požáru autojeřábu na hlavní silnici mezi Vlčtejnem a Sečí. Na místo jsme vyrazili v počtu 1+5. Po dojezdu na místo zásahu jsme byli vráceni velitelem zásahu ze stanice Plzeň-Slovany, neboť řidiči se podařilo oheň uhasit před příjezdem požárních jednotek.

15. října v 1:25 jsme byli vysláni operačním důstojníkem na pomoc přeštické záchranné službě při transportu pacienta u Netunic v Černém lese v Sukoříně. Jednalo se zde o myslivce, který spadl z posedu. Záchranka nemohla dojet přes rozbahněný terén až na místo události. Po prvotním ošetření byl myslivec nesen asi 200 metrů k sanitnímu vozu. Spolu s námi ještě zasahovali přeštičtí profesionální hasiči. Takže jsme v letošním roce zasahovali s profesionálními hasiči ze všech tří stanic, neboť jak mezi sebou říkáme, zasahujeme na území tří králů.

18. listopadu ve 14:23 je naše jednotka opět povolána, tentokráte k hořícímu automobilu Felicia na Vlčtejně. I přesto, že jsme vyjeli za šest minut, přijeli jsme k události až po jednotce HZS ze Slovan. Naštěstí automobil zahořel jen málo v motorové části, a tak nebyl náš zásah třeba a po domluvě s velitelem zásahu jsme se vrátili zpět na zbrojnici.

Celkem za rok 2011 zasahovala, nebo asistovala naše jednotka u 28 technických pomocí a 3 požárů. Letošní rok je pro nás i malým jubileem, neboť tomu bude deset let, co je naše jednotka zařazena v plošném pokrytí jako JPO III. Za tuto dobu jsme zasahovali u 15 požárů, asistovali u 191 technických pomocí a dva výjezdy byly planý poplach.

 

ROK 2012

31.prosince v 7:30 byla naše jednotka vyslána na požár sauny v rodinném domku v Úněticích. Při požáru jsme spolupracovali s hasiči z požární stanice Nepomuk. Naše jednotka vyjela ve složení 1+5.

image4493.png19. února 2012 v 17:37 nahlásila žena, že na návsi v obci Snopoušovy, šlehající plameny ze střechy statku. Operační středisko na místo vyslalo profesionální i dobrovolné jednotky. Po příjezdu na místo události bylo zjištěno, že se jedná o požár velké stodoly v plném rozsahu. Střecha byla zcela zachvácena ohněm a po chvíli se zřítila. Uvnitř byly uskladněny zemědělské stroje a balíky sena (cca 300 balíků). Protože hasební zásah na objektu by byl neefektivní, nařídil velitel zásahu nasadit veškeré síly a prostředky na ochranu okolních budov. Na místo byly povolány další cisterny. Pomocí plovoucích čerpadel zřídili čerpací stanoviště pod mostem u řeky. My jsme byli znovu povoláni 20. února o půl šesté ráno a prováděli jsme až do odpoledních hodin dohašovací práce. Na událost jsme vyjížděli ve složení 1+9, respektive 1+4. Celková škoda byla vyčíslena na 1,5 milionu korun a uchráněný majetek na 3 miliony. Jako příčina byla konstatována hra dětí z otevřeným ohněm. Zasahující jednotky: HZS Přeštice JSDH Dolní Lukavice, Přeštice, Střížovice, Štěnovice.

Celkem za rok 2012 zasahovala, nebo asistovala naše jednotka u 3 požárů,48 technických pomocí, které tvořilo v 9 případech porážení stromů, 17 krát čerpání studní a sklepů, 15 krát dovoz vody do studní a 7 krát dovoz vody do bazénu.

 

ROK 2013

V uplynulém roce naši členové provedli celkem 39 technických pomocí. Dále jsme byli třikrát vyzváni Krajským operačním střediskem k výjezdu.

9. července se jednalo o nahlášený požár prádelny v Úněticích. Po vyjetí k události jsme byli KOPISem vráceni pro dostačující síly a prostředky. Na tuto událost jsme byli připraveni v počtu 1+3.

4. srpna v 4:00 mělo se mělo jednat o požár stodoly na Hájích. Po spojení s operačním důstojníkem jsme byli zastaveni, neboť se jednalo o planý poplach. K výjezdu jsme byli připraveni v počtu 1+4.

7. srpna v 15:30 hod. už jsme do akce vyjeli. Tento den se rozhořel požár lesíka a polní cesty za Prusíny u trojice. Na místo jsme dojeli jako první a začali z likvidací požáru. Na pomoc ještě dorazili profesionální hasiči z Přeštic a Plzně-Slovan. Po uhašení zůstala naše jednotka na místě až do 20 hodiny jako dozor. Zásah jsme provedli v počtu 1+6. 

Co se týká technických pomocí bylo námi provedeno čerpání studní v 8 případech, 2 x porážení nebezpečných stromů, 26 x byl proveden dovoz vody, 1 jsme prováděli monitoring toků, čištění propustků od naplavenin a pytlování pytlů s pískem a ve dvou případech byla čištěna kanalizace. Ve všech případech jsme dokázali, že je na nás spoleh a vynaložené finance na jednotku nejsou zbytečné.

Co se týká právě financí, podařilo se získat dotaci od plzeňského kraje ve výši 65 000 Kč. Za tyto peníze byly dokoupeny zásahové helmy Kalista, zásahové oděvy a obuv, ruční kapesní vysílačky. Na konci roku jsme ještě dostaly dotaci z ministerstva vnitra ve výši 99 000 Kč. Za tyto prostředky bude nakoupeno další vybavení a výstroj. Vybavenost naší jednotky je na velice slušné úrovni. Ve srovnání z dobou před deseti lety, je to zlepšení o více jak 100%. Velký podíl na tomto má velitel jednotky bratr Luboš Hajšman, jemuž patří velké uznání.

2013.png

 

ROK 2014

V letošním roce jsme KOPISem nebyly voláni k žádné události. Přesto jsme nezaháleli a během roku jsme provedli 50 technických pomocí. Jmenovitě se jednalo o dovoz vody do studní a bazénů 38 případů, čištění kanalizace 2 případy, kácení nebezpečných stromů 4 případy, čištění a údržba koupaliště 4 případy a čerpání vody 2 případy. Tolik do činnosti.

V oblasti vybavení byly v letošním roce dokoupeny velké svítilny, dále každý člen má osobní svítilnu. V červenci jsme získali bezplatně převodem od HZS Plzeňského kraje osobní vůz Škoda Octavia. Na sklonku roku z dotace od HZS Plzeňského kraje byla dokoupena proudnice Tajfun, jednoruční motorová pila Oleomag a motorový vysavač na hmyz.

2014.png

 

ROK 2015

Po loňské klidném roce, kdy jsme nebyly voláni k žádnému ostrému výjezdu se letošní rok naopak stal pro naši jednotku rekordní, neboť jsme zaznamenali nejvyšší počet výjezdů a technických pomocí od roku 2001, kdy jsme byly zařazeni do JPO III.

g4648.png21. ledna 2015 krátce před 18. hodinou vjelo v obci Netunice osobní auto do rybníka. Řidič se dokázal z vozidla dostat sám, bez cizí pomoci dříve, než celé vozidlo zmizelo hluboko pod hladinou. Dle všeho vyhledal pomoc u místních občanů, kteří mu povolali pomoc. V době příjezdu jednotek byl zraněný již v péči ZZS. Na místo vyslalo operační středisko jednotky HZS Přeštice, SDH Střížovice a místní jednotku. Velitel zásahu si na místo povolal jako posilovou jednotku z Košutky s jeřábem a jednotku ze Slovan. Svědkové události hasičům ukázali místo, kde zhruba vozidlo skončilo. Hasiči ve člunech pátrali po vozidle a prohledávali vodu pomocí trhacích háků. Zhruba 4 metry od břehu v hloubce cca 2,5 - 3 metry narazili na překážku. Nebylo ale možné s jistotou určit, zda předmět pod hladinou je havarované vozidlo nebo betonový sokl, který je dle rybářů v daném místě zabudovaný. Velitel zásahu společně s policií rozhodl o nutnosti příjezdu potápěčů. Ti vozidlo nalezli během několika málo okamžiků a vyvázali ho popruhy za nápravu. Hasiči následně vozidlo z vody vyprostili a předali k ohledání policii. My jsme zasahovali v počtu 1+6.

g4656.png

V pátek 12. června 2015 kolem půl páté ráno vyhlásilo operační středisko poplach naší jednotce, dále HZS Slovany, SDH Chválenice a vyslalo nás na Vlčtejn k požáru dřevěného přístřešku. Při příjezdu jednotek byl požár v třetí fázi, z objektu šlehaly vysoké plameny. Pod přístřeškem shořela dvě osobní auta. Na likvidaci hasiči nasadili 2 C proudy a smáčedlo. Na rodinný dům se požár nerozšířil. Oheň napáchal škody předběžně za půl milionu korun, uchráněné hodnoty se odhadují na 100 tisíc. Příčina vzniku požáru se stále prošetřuje. My jsme zasahovali v počtu 1+3.

 

image4603.png

7. července v 17:21 jednalo se o likvidaci požáru posečeného pole o rozměru cca 200 x 200 metrů u Blovic o krou se postaraly jednotky HZS Nepomuk, SDH Střížovice a místního SDH. Požár se obešel beze škod na strništi, na balíkovacím stroji došlo pouze k opálení barvy na boku skříně. Dle slov jeho majitele beze škod. Po dobu zásahu jednotka ze Spáleného Poříčí držela na stanici pohotovost. Naše jednotka byla tou dobou na kondiční jízdě a po zahlédnutí kouře jsme hned po domluvě s operačním střediskem vyrazili na pomoc, náš počet byl 1+4.

Netunice 17.července 11:50 hod. Za obcí Netunice ve směru na Nebílovy poblíž rybníku Písák napáchal požár škody na zemědělském stroji a poli předběžně za 250 tisíc korun. Uchráněné hodnoty se odhadují na 12 milionů. S požárem bojovaly jednotky HZS Přeštice, SDH Střížovice a místního SDH. Vodu k požářišti hasiči dopravovali dálkově. Za požár pravděpodobně může technická závada. Naše jednotka zasahovala v počtu 1+7. Ještě něčím byl tento den pro nás výjimečným, neboť před vyhlášením poplachu jsme spolu s velitelem přivezli náš nový zásahový vůz Mercedes, který však ještě nezasahoval.

3. srpna 16:30 - Mezi obcemi Háje a Netunice jednotky HZS Plzeň Slovany, HZS i SDH Přeštice, SDH Chválenice, Netunice a Střížovice bojovaly s požárem nesklizeného pole, strniště a přilehlých křovin na ploše cca 250 x 450 metrů. Na likvidaci požáru se podíleli i samotní zemědělci, k požáru dorazili s cisternou a pluhem, kterým požářiště oborali. Čerpací stanoviště měli hasiči v obci. Předběžně byla škoda vyčíslena na 250 tisíc. My jsme zasahovali v počtu 1+8.

g4659.png

Libákovice 14. srpna 14:10 v obci došlo k zahoření stohu, zřejmě od stroje, který tento stoh ohrnoval. Tento stál cca 15 g4667.pngm od kravína s ustájeným dobytkem. Po jeho rozhoření začaly létat kusy slámy přes budovu, kde tímto došlo ještě k požáru strniště. Na místě celkem zasahovalo pět jednotek, a to JSDHO Střížovice, Přeštice, Dolce, Chlumčany a HZS Přeštice. V prvopočátku zásahu musela být ochlazována samotná budova, neboť hrozilo i její vzplanutí. Souběžně byl uhašen i požár strniště. Voda k místu zásahu byla dopravována kyvadlově pomocí cisteren z rybníka na návsi. Po jeho vyprázdnění dojížděly cisterny k rybníku na Drahach. Naše jednotka zasahovala v počtu 1+7 s CAS 25 Škoda 706 RTHP a CAS 15 Mercedes Benz. Celý hořící stoh byl za pomoci zemědělské techniky vyvezen na oborané pole, kde jsme jej následně dohašovali. Na hasičskou zbrojnici jsme se vrátili 15. srpna ve 03:05 hod.

27. září okolo 13 hodiny je nám nahlášen požár automobilu na silnici I./20 na Vlčtejně. V tuto dobu jsme se nacházeli na hasičské zbrojnici, ale bohužel jsme nemohli vyjet pro vybitou baterku, což jsme neprodleně ohlásili KOPISu. Po 20 minutách se nám podařilo Mercedes za pomoci startovacích kabelů a bratra Vlastimila Pohlodka staršího nastartovat. Po zavolání na operační středisko nám bylo oznámeno, že naši pomoc již není třeba. Tato porucha doufám byla první a poslední tohoto druhu, neboť již další pracovní den byl zakoupen nový udržovač akumulátorů. I přes tyto peripetie se přece jenom naše jednotka zúčastnila při likvidaci tohoto požáru, protože dva naši členové David Němec a Tomáš Šilhánek projížděli v tu dobu okolo a snažili se za pomoci hasících přístrojů tento oheň dostat pod kontrolu, což se jim bohužel nepodařilo.

24. listopadu v 9:00 byl vyhlášen poplach a výjezd na požár hořících cisteren s asfaltem v areálu správy a údržby silnic v Seči. Po příjezdu na místo jsme zjistili, že se jedná o prověřovací a taktické cvičení. Naše jednotka zasahovala v počtu 1+4 a dále se zúčastnili profesionální hasiči z Nepomuku a dobrovolní z Blovic a Seče.

Dne 22. srpna, kdy proběhlo slavnostní předání dnes již našeho Mercedesu. Tento slavnostní akt se uskutečnil na návsi u pomníku za přítomnosti řady vzácných hostů a občanů Střížovic. Starosta obce mezi námi přivítal mimo jiné ředitele Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje Ing. Františka Pavlase, velitele požární stanice Plzeň-Slovany Ing. Dušana Nového, zástupce velitele požární stanice Nepomuk Jaroslava Koláře, náměstka starosty Krajského sdružení hasičů Plzeňského kraje a starostu Okresního sdružení hasičů Plzeň-jih Josefa Černého, starostu 11. okrsku Miroslava Synáče, pana faráře Petera Hermanovského a kamarády hasiče z Přeštic, Netunic, Zdemyslic, Blovic a Jarova. Po slavnostních projevech převzal starosta obce p. Fejfar od zástupců HZS PK symbolické klíče k novému vozu, které předal veliteli jednotky Luboši Hajšmanovi. Následně připevnil stuhu k slavnostnímu praporu SDH na paměť tohoto slavnostního dne. Jako poslední bylo provedeno požehnání novému vozu p. farářem Peterem Hermanovským, který i krásně pohovořil o poslání dobrovolných hasičů. Poté si mohli všichni přítomní náš vůz zblízka prohlédnout. Doufám, že tento vůz nám vydrží řadu let a bude ku prospěchu střížovickým občanům. Náš starý vůz Škoda 706 RTHP bude ještě sloužit hasičům v Jarově.

ROK 2016

Přestože jsme tento nebyli voláni k žádnému požáru, měli jsme i tři ostré výjezdy. Jednalo se o odstranění popadaných stromů na Chlumě a mezi Střížovicemi / Chouzovy. K této události jsme vyjížděli v počtu 1+7, bez asistence profesionálních kolegů.

Další akcí bylo vyhledávání nezvěstné osoby v lese u obce Snopoušovy, kde spolu s naší jednotkou spolupracovali jednotky HZS Přeštice, JSDH Přeštice, Dolní Lukavice, Dnešice, Chlumčany a Policie ČR. Nakonec se ukázalo, že se jednalo o prověřovací cvičení, což jsme se dozvěděli až po nalezení pohřešované osoby, kterou byl příslušník HZS.

Poslední událostí, ke které jsme byli voláni, bylo čerpání vody v Předenicích. Zde po prudkém dešti byl jeden rodinný dům vytopen. Naše jednotka po nasazení plovoucího čerpadla odčerpala vodu ze dvora a následně za pomoci kalového čerpadla začala vysávat vodu z kotelny, garáže a přilehlé chodby. K události jsme byli povoláni asi hodinu před půlnocí a na zbrojnici se vrátili ve čtyři hodiny ráno.

Kromě těchto činností jsme během roku provedli i několik kácení stromů, které byly nebezpečné pro své okolí. Další činností jednotky bylo čerpání a čištění studní, a to v šesti případech. Novinkou, pro nás byla likvidace hmyzu, pro kterou byla od ledna naše jednotka nově předurčena. Tuto jsme provedli 12. června ve Střížovicích u pana Pachmana.

Nejvíce práce jsme měli s dovozem vody toto bylo činěno ve 34 případech. Ve většině se jednalo o dovoz vody do studní. Celkově naše jednotka provedla v roce 2016 44 technických pomocí, dále se zúčastnila jednoho prověřovacího cvičení, jednoho odstranění popadaných stromů a jednoho čerpání vody v rodinném domě.

Naše jednotka disponuje 7 dýchacími přístroji Saturn a 6 náhradními lahvemi, 6 požárními helmami Schubert a 6 helmami Kalista. 12 kusy zásahových kompletů Zahas IV., zásahovou obuví Fire Wolker a Zeman a zásahovými rukavicemi Zahas. Samozřejmě všichni mají i zásahové kukly. Co do technické stránky disponujeme mimo jiné plovoucím čerpadlem Froggy, kalovými čerpadly, motorovými pilami Stihl, Johnsareed Oleomac a jinými prostředky. Po celkové stránce je naše jednotka vybavena na velmi slušné úrovni.

 

ROK 2017

V letošním roce měla výjezdová jednotka celkem 19 členů. Co do odborné stránky, máme vyškolené 3 velitele, 4 strojníky, 1 technika CHTZ, 4 nositele dýchací techniky, 9 členů pro práci s motorovou pilou a jednoho zdravotníka.

Jednotka disponuje prvovýjezdovým vozidlem Mercedes CAS 15, dýchacími přístroji Saturn, plovoucím čerpadlem, 3 kalovými čerpadly, 3 motorovými pilami, vysavačem pro likvidaci nebezpečného hmyzu, dvěma stroji PS12 a jednou PS8, radiostanicemi Motorola a dalšími.

Každý hasič je vybaven zásahovým kompletem Zahas, zásahovou obuví, kuklou, rukavicemi, osobní svítilnou a zásahovými helmami Schubert a Kalista. Toto je jen část vybavení, kterým jednotka disponuje.

Největší problém, který jsme řešili byl nedostatek místa a odpovídající zázemí, které se vyřešilo rekonstrukcí zbrojnice. V budoucnu budeme muset řešit chybějící dopravní automobil. Tento opravdu schází. Jak při výjezdech, kde musí někteří hasiči dojíždět k zásahu se svými auty, protože do velkého auta se vejde pouze 6 lidí, tak i pro účely kolektivu mladých hasičů. Musíme však počkat, zdali opět HZS nebude vyřazovat nějaké dodávky.

Od ledna do konce října bylo provedeno celkem 62 technických pomocí a byly jsme voláni KOPISem k jednomu požáru do Blovic v cihelně. Technické pomoci obnášeli hlavně dovoz vody do studní a v malé míře i bazénů. Dále čerpání a čištění studní, odstranění nebezpečných stromů, likvidace nebezpečného hmyzu a další. Celkové počty zásahů byly takovéto:

g4704.png

bez-nazvu.png2017.png

Nejsou to malá čísla na tak malou obec. Finanční prostředky, které naše obec do jednotky investuje, nejsou vyhozené a jsou smysluplně investované, jelikož naše jednotka zajišťuje pomoc pro občany Střížovic, ale i pro občany v širém okolí, kam až sahá naše působnost

Musíme si uvědomit, že naše jednotka zasahuje i pro obec Řenče a její přilehlé obce. Tím i se Střížovicemi se staráme o výměru 33 km čtverečních, ve které žije 1240 obyvatel. Jednotku se daří doplňovat i o další mladší členy, takže i výchova mládeže se vyplácí.

 

ROK 2018

Ve dnech 9. a 10. února prodělalo pět členů kurz pro nositele dýchací techniky. Dále velitelé a strojníci si testem prodloužili svá osvědčení na dalších pět let. Členové výjezdové jednotky se také pravidelně scházeli na školeních na hasičské zbrojnici. V současné době má naše jednotka vyškolené celkem 3 velitele, 4 strojníky, 11 nositelů dýchací techniky, 7 členů pro obsluhu řetězových pil a rozbrušovacích agregátů, 1 technika chemicko-technické služby a 1 zdravotníka. Co se týká zásahové činnosti, byla jednotka povolána KOPISem k 11 událostem a k tomu provedla 72 technických pomocí. Tato čísla jsou zatím nejvyššími od roku 2001, kdy jsme byli zařazeni do JPO III.

I./2018- 26. března v 19:33 hod. byla jednotka v počtu 1+9 vyslána k požáru strojírenské budovy do Blovic. Jednalo se o požár klimatizace. Spolu s naší jednotkou zasahovali dobrovolní hasiči z Blovic, Spáleného Poříčí a HZS stanice Nepomuk.

image4570.png

II./2018- 3.dubna v 17:45 je ohlášen požár autoservisu v Seči. V 17:51 vyjíždíme v počtu 1+7. Po dojezdu na místo, provádí naše jednotka průzkum a nasazuje dva c proudy. Naše cisterna provádí doplňování vody a kivadlovou dopravu z hasičské zbrojnice v Blovicích. Naši členové pracují v díchací technice. Spolu s námi zasahují hasiči z Blovic, Seče a HZS stanice Nepomuk. Na zbrojnici se vracíme ve 20 hodin.

 

III./2018-27. dubna v 17:37 je nahlášen požár skleníku v blízkosti obydlí na Vlčtejně. K události dojíždíme současně s HZS ze stanice Slovany. Na místě zjišťujeme, že se jedná o doutnající listí a slámu. Po krátké likvidaci se vracíme v 18 hodin na zbrojnici.

IV./2018-17. července v 9 hodin jsme vysláni k likvidaci sršního hnízda na Chlum. Hnízdo se nacházelo v pilíři plynového sloupku blízko budovy. Po průzkumu bylo hnízdo pomocí spreje zlikvidováno a odstraněno. Jednotka zasahovala v počtu 1+2.

g4686.png

 

V./2018-20. července v 17:43 vyjíždíme k hlášenému požáru kombajnu mezi obcemi Libákovice a Plevňov. Po našem příjezdu již na místě zasahovala jednotka HZS ze stanice Přeštice. Mi a hasiči z Dolců jsme zůstali na místě jako záloha a v půl sedmé jsme velitelem zásahu vráceni na základnu. Tohoto výjezdu jsme se účastnili v počtu 1+6.

 

VI./2018- 27. července  v nočních hodinách zasáhl naší obec prudký přívaloví déšť. Několik domů je tímto deštěm postiženo. Ještě tuto noc je zahájeno čerpání, které pokračuje i v následujících dnech.

VII./2018-13. srpna ve 20:24 je vyhlášen poplach na požár lesíku na Vlčtejně. Ve 20:28 vyjíždíme v počtu 1+9. Po příjezdu na místo nasazujeme dva C proudy. Po nás ještě dojíždí HZS ze stanice Slovany, kteří vytvářejí další proudy. Po vyčerpání cisterny provádíme kyvadlovou dopravu vody. Na místo se ještě dostavují dobrovolní hasiči ze Zdemyslic.

VIII./2018-17. srpna v 7:54 je hlášen požár u silnice mezi Vlčtejnem a Sečí. Po dlouhém hledání se našla příčina hlášeného požáru. Na staré silnici na Blovice, kde je dnes recyklační místo krajské správy a údržby silnic prováděli její pracovníci recyklaci asfaltu v mobilní obalovně a kolemjedoucím po silnici I/20 to přišlo jako požár travního porostu. Na událost kromě naší jednotky dorazili hasiči ze Slovan.

IX./2018-23. září po vydatném dešti a za silného větru jsme ve 20:33 povoláni k odstranění padlého stromu mezi naší obcí a Chouzovy. u události zasahujeme v počtu 1+4. Ve 21:15 jsme zpátky na základně. Jenže večer pro nás ještě nekončí

.X./2018-23.září ve 22:23 je nám hlášen opět padlí strom, tentokrát nad Řenčemi ve směru na sv. Annu. Při dojezdu na místo události jsme ještě po cestě odstranili další překážky na vozovce. Po odstranění stromu a úklidu vozovky jsme se vrátili zpět na zbrojnici. Zasahovali jsme v počtu 1+4.

XI./2018-12.října byl únik plynu na Chlumě, ke kterému došlo při výkopových pracích. Naše jednotka po příjezdu na místo provedla průzkum a připravila vysokotlaký proud. Po příjezdu HZS ze stanice Slovany, bylo potrubí zaškrceno. Po převzetí technikem Innogy byla jednotka odeslána zpět na základnu. Tolik události letošního roku. Výčet další naší činnosti je následující:   

bez-nazvu-ii.png  bez-nazvu-av.png

 

ROK 2019

Za uplynulý rok jsme byly voláni KOPISem celkem k 8 případům a provedli jsme na 52  technických pomocí.

4. února ve 13,15 hodin. Jednalo se o dva padlé stromy do cesty u Předenic ve směru od Netunic a na Snopoušovi. Po příjezdu na místo jsme oba rozřezali a odklidili mimo komunikaci. Zasahovali jsme v počtu 1+4 a na zbrojnici jsme se vrátili ve čtvrt na tři.

Druhým byl požár lesního porostu u Oseka 4. března. Poplach byl vyhlášen jednotce v 11 hodin dopoledne a ta vyjela v počtu 1+5. Největším problém bylo se dostat k samotnému místu požáru, neboť sem nevedla žádná sjízdná cesta. Nakonec museli jednotky přes pole, aby se na místo vůbec dostaly. Samotný zásah ještě znepříjemňoval silný vítr. Spolu s naší jednotkou ještě zasahovali profesionální hasiči z Přeštic a dobrovolní z Dolců, Přeštic a Želčan. Na zbrojnici jsme se vrátili o půl druhé.

Třetím bylo zahoření hrabanky v Panském lese 6. března v 17,00 hodin. Na tomto místě týden předtím firma prováděla pálení klestí. Na místo se bohužel nebylo možno dostat se zásahovou technikou.Proto majitel přivezl traktor s 1000 litrovou nádrží, kterou jsme naplnili vodou z naší CAS. Na samém místě jsme provedli prolití ohniska. Na zbrojnici jsme se vrátili po 18 hodině. Zásah jsme provedli ve stavu 1+3.

26. června v 10,29 hodin jsme byli povoláni k požáru učebny a posluchárny na blovickém gymnáziu. Bohužel pro brzkou dobu v pracovním týdnu vyjela naše jednotka pouze v redukovaném stavu 1+2. Po příjezdu na místo události bylo zjištěno, že se jedná o prověřovací cvičení, kterého se kromě naší jednotky ještě účastnily dobrovolní hasiči z Blovic, Ždírce a Jarova. Dále profesionální jednotka z Nepomuku a Plzně-Slovan. Zpět na základně jsme byli ve 12,50 hodin.

image4592.png

23. července vyjíždíme ve 14:57 hod. opět do Blovic, kde na poli ve směru na Struhaře došlo k zahoření kombajnu při sečení. Na místo události dojíždíme současně z hasiči z požární stanice Nepomuk a dobrovolnými z Blovic. Požár byl částečně lokalizován majitelem stroje za pomoci hasících přístrojů. Byl nasazen jeden proud „c“ a celý stroj a jeho okolí je řádně prolito vodou. Na zbrojnici se vracíme po 16 hodině. Zásah jsme prováděli ve stavu 1+5.

9. srpna je ohlášen požár lesíku na Kožichu u Libákovic. Po příjezdu k místu události byli naši členové velitelem zásahu posláni k požáru s jednoduchými hasebními prostředky, za jejichž pomoci celé ohnisko rozhrabali a řádně prolili vodou. Spolu s naší jednotkou zasahovali hasiči ze stanice Přeštice. Naše jednotka zasahovala v počtu 1+9.

 16. října v 8:09 hodin jsme vysláni k likvidaci vosího hnízda na Chlumě v čísle popisném 70. Po průzkumu půdního prostoru byly zjištěny celkem tři hnízda o průměru cca. 20:40 a 60 cm. Ve špatně přístupném místě bylo celkem vystříkáno 6 sprejů ANTIBESPE, než byly hnízda odříznuta a zlikvidována. Na základně jsme byli zpět v 9,00 hodin. Zásah proveden v počtu 1+3.

K zatím poslední události jsme vyjeli 21. října v 17:08 hodin. Jednalo se o hořící ohniště v katastru naší obce, a to v lese nad pastvinami. Po náročném příjezdu k místu zásahu jsme zjistili, že zde hoří hrabanka na ploše 3x3 metry. Byly nasazeny jednoduché hasební prostředky k rozhrabání a poté bylo vše řádně prolito vodou. Zarážející je, že o 150 metrů dále je ohraničené ohniště i s posezením. Jednotka zasahovala v počtu 1+7. Tolik ve zkratce k činnosti naší výjezdové jednotky v uplynulém roce.

Za posledních deset let jsme zasahovali u 40 událostí a provedli celkem 487 technických pomocí. Jen za posledních pět let se jednalo o 27 událostí a 333 technických pomocí. Zvýšený počet zásahů si vyžaduje i větší nároky na technické a věcné vybavení jednotky. Toto se u nás daří i díky finanční podpoře a pochopení obecního úřadu v čele se starostou panem Jiřím Fejfarem. Dále se snažíme dosáhnout i na různé dotace ať již od HZS, tak také od Plzeňského kraje. Díky všem těmto subjektům se vybavenost naší jednotky o mnoho zlepšila, ať už se jedná o modernější zásahový automobil Mercedes Atego, nebo v posledním roce započatá výměna dýchací techniky. Posledním přírůstkem a zároveň i vánočním dárkem je koupě tabletu do prvovýjezdového automobilu Mercedes. Tento bude sloužit k rychlejšímu vyhledávání událostí a snadnější komunikaci s Krajským operačním střediskem.

CELKOVÁ ČINNOST OD ROKU 2005 DO KONCE ROKU 2019

bez-nazvu-iii.pngbez-nazvu-celk.png

Vladimír Plic, František Hrubý

 
 



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Statistiky

Online: 2
Celkem: 615513
Měsíc: 12439
Den: 430