Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hra Plamen

           HRA PLAMEN

Jedná se o celorepublikovou soutěž v požárním sportu. Cílem hry je rozvíjet dětské znalosti, dovednosti a vědomosti v oblasti požární ochrany. Jedná se o celoroční mimoškolní aktivitu dětí se zájmem o požární sport. 

DISCIPLÍNY

Hlavním úkolem disciplín je ověřit nabyté znalosti mladých hasičů, jejich obratnost, rychlost a týmového ducha. 

Závod požárnické všestrannosti (ZPV)

Cílem ZPV je získání a upevňování všestranné sportovní zdatnosti ale také rozvíjení znalostí v oblasti požární ochrany. 

Z jednoho družstva mohou být na start ZPV postaveny 2 hlídky každá po pěti členech (velitel + 4 členové hlídky), každé dítě může běžet pouze v jedné hlídce. Celková trať, kterou jednotlivé hlídky probíhají, měří pro mladší kategorii cca 2 km a pro starší kategorii cca 3 km. Na trati je umístěno celkem 6 stanovišť s označením K1- K6. Jde o střelbu ze vzduchovky, základy topografie, uzlování, základy první pomoci, požární ochranu a překonávání překážky po vodorovném laně.

Štafeta 4x60 m

 Dráha je rozdělena na 4 úseky po 60 metrech. Družstvo sestaví z členů 2 čtyřčlenné štafety, kde každý jedinec může být pouze v jedné štafetě a na jednom úseku. Do hodnocení se počítá lepší z časů dosažených oběma štafetami. Každý člen štafety překonává jeden ze čtyř úseků a to: přeběhnutí kladiny, překonání překážky, přemístění hasicího přístroje, spojení dvou hadic a následné připojení jednoho konce k rozdělovači a druhého konce k proudnici a dopravení proudnice do cíle. Proudnici si mezi jednotlivými částmi štafety členové předávají.

Štafeta CTIF

Mezinárodní technický výbor pro prevenci a hašení požárů (CTIF - COMITÉ TECHNIQUE INTERNATIONAL DE PREVENTION ET D´EXTINCION DU FEU) je nejvýznamnější celosvětovou organizací hasičů. 

Jedná se o běh s překážkami CTIF, který provádí celkově 9 závodníků (velitel + 8 členů) Celková délka dráhy činí 400m a je rozdělena na 9 úseků. Úseky jak následují po sobě: žebříková stěna, volný úsek, přenos hadice, volný úsek, podběhnutí laťky, překonání lehkoatletické překážky, přemístění přenosného hasicího přístroje, volný úsek, zapojení hadic (stejné jako u Štafety 4x60m).

Požární útok CTIF

Této disciplíny se účastní 9 závodníků (velitel + 8 členů). Celé družstvo postupně překonává 1 úsek dráhy a to několik překážek: vodní příkop, bariéru, tunel, lávku. V tomto úseku jsou jednou částí družstva rovnoměrně rozmístěny hadice. V druhém úseku jsou pro druhou část soutěžící připraveny dvě džberové stříkačky, se kterými musí družstvo zdolat nástřikové stěny. Třetí úsek obnáší uzlování a přiřazování technických prostředků, každý z těchto úkolů dělá vždy jedna polovina družstva. Za celou dobu průběhu útoku nesmí družstvo mezi sebou mluvit, jedinou výjimku má velitel při hlášení. Při porušení tohoto důležitého pravidla následují trestné body.

Štafeta požárních dvojic

Družstvo může postavit jednu či dvě štafety o pěti členech (velitel+ 4 členové). Velitel může pro obě štafety být stejný. První vybíhá velitel, obíhá metu a vrací se zpět. Poté vybíhá dvojice, která rozvine hadici a následně ji připojí k hydrantu a k proudnici a oběhne metu. Po návratu první dvojce vybíhá druhá,  ta hadici odpojí  od hydrantu a od proudnice, hadici smotá a s proudnicí i s hadicí oběhne metu a vrací se na start.

 Požární útok

Požární útok provádí 7 členů družstva. Mladším kategorie mají přiřazeného dospělého strojníka, u starších družstev je strojníkem jeden člen z družstva. Kategorie mladších má také připevněné savice na motorovou stříkačku, starší si savice připevňují sami. Jinak je provedení disciplíny stejné: po odstartování běží celé družstvo od startovní čáry k základně s nářadím. Členové mají rozděleny jednotlivé posty. Útok je dokončen pokut oba proudy zdolají nástřikové terče. 

 
 



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Statistiky

Online: 8
Celkem: 616123
Měsíc: 12550
Den: 507